Dietary omega 3 fatty acids and skeletal muscle metabolism: a review of clinical and preclinical studies - Dynamique Musculaire Et Métabolisme
Article Dans Une Revue OCL Oilseeds and fats crops and lipids Année : 2024

Dietary omega 3 fatty acids and skeletal muscle metabolism: a review of clinical and preclinical studies

Résumé

Background : There is a myriad of metabolic roles of omega-3 fatty acids. More recently, studies have looked at omega-3 fatty acids effects on skeletal muscle. Objectives : The objective was to determine their effects in situations such as physical activity, obesity, sarcopenia and cachexia. Methods: Bibliographic searches focused on the PubMed database, looking in priority at systematic reviews, until November 2023. Twenty-seven papers were finally included. Results : Omega-3 fatty acids could increase protein anabolism, reduce protein catabolism in the context of exercise-related muscle damages, and could induce beneficial mitochondrial modifications. In obesity, omega-3 fatty acids participate in weight loss and its maintenance, and can help decrease insulin resistance. In sarcopenia atrophic conditions, omega 3 fatty acids allow muscle mass and function maintenance. In cancer cachexia, omega 3 fatty acids are more efficient at the pre-cachectic stage, as they can reduce protein catabolism and increase protein anabolism, but cannot reverse energy imbalance. Conclusions : Omega 3 fatty acids have multiple beneficial effects on skeletal muscle in physical activity, obesity, sarcopenia and cachexia. Yet, these effects are mediated by EPA and DHA, whose sources are solely of marine origins. As marine resources are overexploited, finding diverse sources of omega-3 fatty acids is crucial.
Contexte : Les acides gras oméga 3 possèdent de nombreuses propriétés métaboliques. Récemment, plusieurs études ont considéré leur action sur le muscle squelettique. Objectifs : L’objectif de cette revue est d’analyser leurs effets dans des situations telles que l’activité physique, l’obésité, la sarcopénie et la cachexie. Méthodes : Les recherches bibliographiques ont porté sur la base de données PubMed, en examinant en priorité les revues systématiques, ceci jusqu’en novembre 2023. Vingt-sept articles ont été inclus. Résultats : Les acides gras oméga-3 augmenteraient l’anabolisme et diminuerait le catabolisme des protéines, dans un contexte de dommages musculaires liés à l’exercice, et induiraient des modifications mitochondriales bénéfiques. Dans l’obésité, ils favoriseraient la perte de poids et son maintien, et aideraient à diminuer la résistance à l’insuline. Dans la sarcopénie, ils permettraient un maintien de la masse et de la fonction musculaire. Dans la cachexie cancéreuse, les acides gras oméga-3 seraient plus efficaces au stade pré-cachectique, en modulant le métabolisme protéique, mais cependant ils n’inverseraient pas le déséquilibre énergétique. Conclusions : Les acides gras oméga 3 ont de multiples effets bénéfiques sur le muscle squelettique dans un contexte d’activité physique et d’obésité, lors de la sarcopénie et de la cachexie. Cependant, ces effets sont médiés par l’EPA et le DHA, dont les sources sont uniquement d’origine marine. Les ressources marines étant surexploitées, il est crucial de trouver des sources diversifiées d’acides gras oméga-3.
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hal-04631363 , version 1 (12-07-2024)

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Camille Doussat, Thomas Brioche, François Casas, Frédéric Capel, Christine Feillet-Coudray. Dietary omega 3 fatty acids and skeletal muscle metabolism: a review of clinical and preclinical studies. OCL Oilseeds and fats crops and lipids, 2024, 31, pp.13. ⟨10.1051/ocl/2024011⟩. ⟨hal-04631363⟩
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